De Utrecht
De Utrecht
De Utrecht
De Utrecht
Foto's: Marleen Annema

De Utrecht

Ontwerper
Dennis de Vries (BW H ontwerpers)
Opdrachtgever
De Utrecht Leeuwarden

Het in vergetelheid geraakte pand aan de Tweebaksmarkt in Art Nouveau stijl dat aan het begin van de vorige eeuw werd gebouwd als bijkantoor voor levensverzekeringsmaatschappij ‘Utrecht’ is door een groep partijen weer nieuw leven ingeblazen.

Dennis de Vries

↑ Dennis de Vries

Omschrijving

In 2017 was er vanuit het oogpunt van cultuurhistorie, kunst en architectuur een diepgewortelde belangstelling om het monument duurzaam en vakkundig te restaureren en te verbouwen. Om het historische gebouw open te stellen voor een breed publiek werden bij de renovatie klassieke elementen gecombineerd met moderne onderdelen. De grafische stijl voor o.a. de website, folders en boeken, sluit hierop aan met een speciaal hiervoor ontworpen eigen lettertype: ‘De Utrecht Display’. De rol van de grafisch ontwerper stopt niet bij het grafische werk. Als sparringpartner wordt ook meegewerkt aan de programmering en invulling van interacties met kunstenaars, die reageren op het pand.

Juryrapport

De grafische stijl sluit naadloos aan op de zeggingskracht en waarde van het pand. Het verbindt de klassieke en moderne elementen met wat anderen hebben bijgedragen aan deze karakteristieke verbouwing en stijlvolle inrichting. Een voortreffelijke samenwerking van disciplines. Het is een samenhangend geheel geworden. Door niet te stoppen bij de eigen opgave van de grafische vormgeving, maar met betrokkenheid en passie tot in de programmering mee te denken heeft de synergie tussen opdrachtgever en ontwerper het eindresultaat naar een hoger plan weten te tillen.

LC-publieksprijs

Vanaf vrijdag 12 november kun je stemmen op het ontwerp waarvan jij vindt dat het de LC-publieksprijs moet winnen. Stemmen kan tot en met zondag 5 december.