De Kom-post

Ontwerper
Elmo Vermijs
Opdrachtgever
Stream – Kunstprogramma voor de Friese Wouden

Elmo Vermijs liet zich inspireren door de bekende ecokathedraal van architect Louis Le Roy bij Heerenveen. Vermijs ontwikkelde het paviljoen Kom-Post: een ronde, beschutte plek met uitzicht op lucht en hemel.

De muren zijn opgebouwd uit organisch materiaal. De composterende houtsnippers zorgen voor de warmte die een verblijf in de ruimte veraangenaamt. Een natuurlijk proces als innovatieve warmtebron. Het paviljoen levert na 3 jaar 250m3 hoogwaardige compost op.

Opdrachtgever Stream wil met een meerjarig kunstprogramma in de Friese Wouden aandacht vragen voor de interactie tussen mens, natuur en tijd. De organisatie beoogt met het project lokale netwerken, lokaal aanwezige historische en culturele kennis en lokale materialen met elkaar te verbinden.

De Kom-Post biedt plaats aan 50 mensen, die er samen op zomeravonden kunnen luisteren naar Friese volksverhalen. Het project sluit bovendien aan op het thema ‘Feel the Night’ van Leeuwarden 2018, dat in het teken staat van toenemende lichtvervuiling en de gezondheidseffecten daarvan. De Kom-Post komt mogelijk op de plek van een voormalige vogelkijkhut nabij het dorp De Veenhoop, gelegen in een voormalig turfwingebied.

Van het paviljoen ontwerp is een kleine voorlopige pilot versie gebouwd bij De Veenhoop – de uitvoering van de definitieve versie is nog in ontwikkeling.

Delen

Deel deze nominatie op Facebook of Twitter.